Același lucru se întâmplă și în cartea dedicată Virginiei Rogin, actriță „de cursă lungă”, una dintre vedetele – chiar dacă protagonistei îi displace termenul, mai ales în accepțiunea lui de azi – Teatrului Odeon.
Lunga convorbire pe care Ion Moldovan o poartă cu actrița Virginia Rogin, pe etape din viață și carieră, ne descoperă o femeie puternică, o femeie care a avut de înfruntat greutăți și în viața personală, și în cea profesională. Nimic însă nu a împiedicat-o pe actriță să-și urmeze drumul în teatru, pentru că pe lângă un viguros talent, ea mai este înzestrată și cu o mare putere de muncă, cu ambiție și tenacitate, dar și cu o mare doză de optimism, ceea ce uneori i-a în-lesnit demersul de a o lua de la capăt. Remarcabile tenacitatea și îndârjirea cu care Virginia Rogin a dat de trei ori examen la Institut, „a treia fiind cu noroc”, cum spune cu umor actrița.
Parcurgând paginile acestei cărți, am descoperit cu bucurie generozitatea cu care Virginia Rogin ne lasă, cu măsură, să intrăm în universul ei. Actrița ne poartă parcă de mână prin teatrele în care a jucat, ne vorbește despre rolurile pe care le-a interpretat, ne prezintă oameni din branșă cu care s-a intersectat și care, într-o formă sau alta, au avut importanță pentru ea în meserie.
Născută pentru comedie, actrița are un remarcabil simț al umorului. Virginia Rogin a dovedit de-a lungul anilor că poate aborda cu ușurință orice fel de rol.
Făcându-se părtaș dialogului dintre Ion Moldovan și Virginia Rogin, cititorul își dă lesne seama că actrița a iubit și iubește teatrul, că actoria nu a fost pentru ea o simplă meserie, ci mult mai mult. Pentru Virginia Rogin actoria a fost și este „abilitatea de a trăi adevărat în circumstanțe imaginare”, cum spunea cineva.
O carte pe care, dacă o deschizi, greu o mai lași din mână, pentru că te face nu doar martor, ci și părtaș la o poveste de viață, de viață adevărată, depănată din amintirile Ginei Rogin.
Raluca Tulbure