Pe Géza l-am cunoscut chiar în primul meu an de lume ONG-istică, și anume în 2000. Eu eram un tânăr student la facultate în București și el era deja un facilitator comunitar recunoscut în comunitățile de rromi din Ardeal, cu precădere din Sălaj.
La acel moment, Géza făcea deja lucruri despre care eu citeam în literatura de specialitate și trebuie să recunosc că eram destul de atent la ceea ce ne explica în sesiunile gestionate de Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Rromi, locul în care generația următoare de activiști rromi era pregătită și formată.
Totuși, ceea ce m-a fascinat pe mine la Géza nu a fost neapărat metoda de lucru, cu naturalețea, calmul și omenia cu care făcea ceea
ce făcea. Știți omul ăla care e molcom și blând la vorbă și care te obligă prin ceea ce face să fii molcom și blând la rându-ți? Ei, bine, ăsta e Géza! Peste ani am realizat că acesta este și ingredientul secret al succesului lui profesional și anume că nu a cerut celor din jur să facă nimic din ceea ce el însuși nu a făcut primul! Și asta nu e o chestiune doar de „facilitator”, ci, mai ales, de lider.
Cartea asta este despre omul, activistul, facilitatorul și liderul Ötvös Géza. Sper din tot sufletul ca cei care vor povesti în ea să poată cuprinde complexitatea și bunătatea lui, dar mai ales să poată extrage, prin exemple simple, crâmpeiele de viață care pot devein model pentru cei care urmează!
Gelu Duminică,
Președintele Agenției „Împreună”