Lumea s-a umplut cu informații, descrieri și interpretări parțiale, care și antrenează puzderia de neînțelegeri și confuzii, atât de răspândite astăzi. Nu mai poate mira astfel atmosfera de luptă necruțătoare, de darwinism social, ce s-a instalat în jur. Fapt este că din optici parțiale rezultă adesea conflicte.
Oricum, nu se poate înțelege cultura contemporană – considerând contemporan ceea ce a urmat intrării în criza modernității europene, în ultima treime a secolului al XIX-lea – fără a cunoaște filosofia și teologia ce o reprezintă. Orice profilare a unei idei, personalități, opere, din domeniile vieții spirituale, are de luat în seamă ceea ce s-a petrecut de la apusul criticii moderne a religiei încoace.
Volumul Teologie contemporană este, alături de Introducerea în filosofia contemporană și celelalte scrieri de filosofie și teologie pe care le-am publicat, parte a tabloului gândirii contemporane pe care l-am articulat. Convingerea ce îl subîntinde este că nu are cum vorbi la obiect de lumea în care trăim decât cel care caută să ia cel puțin notă de ceea ce s-a petrecut înăuntrul ei.
Aceasta este și rațiunea de bază a publicării volumului. El atestă cât de amplă a devenit nevoia de filosofie și teologie ancorate în lumea vieții trăite azi.
Preluarea în aceeași conceptualizare a datelor științei, artei, religiei contemporane și a răsfrângerilor lor în viața oamenilor schimbă filosofia. Nu mai este destul să observi ceea ce s-a petrecut în perioada contemporană a istoriei. Este nevoie de răspunsuri noi în situații esențial noi comparativ cu orice epocă trecută, în care oamenii trăiesc astăzi. Aceste răspunsuri presupun investigații filosofice și elaborarea de răspunsuri.
Am avut contact cu religia nu doar prin educație într-o familie credincioasă. Am făcut studiile universitare în anii 1966-1971, în care religia și istoria ei doctrinară și eclezială se studiau la Filosofie. Am urmat studii la cei mai mari gânditori din lumea de azi, care au abordat, cu deschiderea de care este capabilă cultura cuprinzătoare, religia și au schimbat scena internațională.
Cartea de față este și un semn de gratitudine adresat celor cu care am avut ocazia de a coopera. Consider șansa cooperării cu fiecare ca unul dintre avantajele care m-au întâmpinat pe parcursul reflecției mele despre religie.
Andrei MARGA