Îndemnurile autorilor se îndreaptă asupra tuturor celor care continuă neîncetat să-şi iubească glia strămoşească în care au văzut lumina zilei, au copilărit, au început primele clase primare, au rămas fideli locului sau şi-au luat zborul în direcţii nevisate pentru o mai bună şansă în viaţă.
Reflecţiile autorilor au darul de a mărturisi cu onestitate sătenilor că secolele parcurse etapă de etapă de realităţile sociale şi economice ale comunei Agrij sunt o dovadă a mutaţiilor valorice. Ele au fost consemnate în cifre şi mărturii pe care le cuprinde timida noastră încercare de mică istorie a acestor locuri binecuvântate de pronia cerească.
Istoria satului şi a celorlalte aşezări învecinate Agrijului se pierde în timp, deşi peste oameni au trecut multe valuri care s-au sfârşit cu pierderi de vieţi şi bunuri, dar cei ce au supravieţuit s-au reîntors la vatra lor, dezvoltând aşezări, au trăit şi rămas credincioşi locului natal.
Satul natal, pentru orice om, este locul cel mai drag, un simbol al inimii de mare valoare, mai ales când se află în îndepărtări. Ce frumos mesaj lasă orice om când spune cu lacrimi în ochi: “Mă duc să-mi văd satul natal, să aflu ce s-a mai schimbat în el de când n-am mai fost”.