Îl cunosc pe Cristian Mureşanu de câţiva ani buni. Îi vizionam deja de mai multă vreme emisiunile de la TVR Cluj, unde invitaţi de marcă au oferit informaţii extraordinare din diverse domenii de interes. Mărturisesc că admiram elocvenţa discursului, bagajul impresionant de cunoştinţe, maniera aparent lejeră de a dialoga pe teme atât de diverse. Nu am văzut atunci munca extraordinară din spatele acestor emisiuni, efortul imens de analiză, procesare, înţelegere, bănuind că este un produs al unei echipe numeroase. De fapt, întreaga muncă de studio era realizată de Cristian.
Apoi, întâmplarea a făcut să ne întâlnim la Bucureşti, în cadrul unui seminar despre biotransformare, subiect pasionant deasemenea, susţinut chiar de către autor. M-am prezentat entuziasmată şi dornică să aflu cât mai multe. Atunci ochiul meu de psiholog a remarcat o stânjenire comportamentală, o uşoară inadecvare socială, dar pe care doar un ochi profesionist cred că ar fi putut-o sesiza. Nu mi-am pus prea multe întrebări, punând stânjeneala pe fondul unui trac de moment.
Însă acest prim contact a deschis calea unei comunicări frumoase, a unei prietenii care s-a construit încet, dar sigur. Am început să povestim despre numeroase subiecte şi chiar să filmăm câteva „Dialoguri relaţionale” – un proiect pe care l-am iniţiat în pandemie şi care reuneşte o serie de întâlniri online cu oameni pe care i-am considerat interesanţi. Aşa am ajuns să povestim despre autism, despre Asperger, iar cele 4 videoclipuri s-au bucurat de un succes neaşteptat. Îmi place să cred că acolo a încolţit poate ideea acestei cărţi, pentru că l-am încurajat pe Cristian să împărtăşească felul unic în care el percepe lumea.
Pentru un psiholog, dar nu numai, este fascinant să poţi să ai acces la înlăuntrul celuilalt. Să înţelegi universuri diferite de alte tale, să poţi să le cuprinzi şi să te îmbogăţeşti cu ele. Universul lui Cristian este fabulos… dens, complex, plin de imagini şi culori spectaculoase, de sunete misterioase, de profunzimi abisale, de înţelesuri care uneori sunt mai greu accesibile.
Cristian s-a recunoscut în sindromul Asperger şi faptul că are aceste abilităţi de introspecţie, de comunicare, de memorizare şi actualizare a informatiei, dar şi de sinteză a acesteia, i-au permis să pună în cuvinte acest univers multidimensional. Personal, discuţiile cu Cristian m-au ajutat să înţeleg mai clar, mai adaptat, mai profund cum funcţionează mintea unei persoane cu un astfel de diagnostic.
Chiar dacă nu se vrea o carte ştiinţifică (deşi Cristian este un cercetător redutabil) dezvăluirea sa interioară este o mărturie extrem de preţioasă nu doar pentru profesionişti, ci şi pentru cei care au un astfel de diagnostic sau care au în anturaj o astfel de persoană. Întrebările clasice despre cum gândeşte, cum simte, cum se raportează la realitate, la relaţii, la iubire, la Dumnezeu un Asperger îşi găsesc răspunsul în rândurile pe care urmează să le citiţi.
Nu ştiu dacă veţi reuşi să înţelegeţi ce progres extraordinar este, pentru o persoană cu un sindrom din spectrul autist, să reuşească să descrie cum este el, dar pe limbajul „nostru”. Să facă accesibilă pentru „noi”, cei non-autişti, o lume unde raţionalul, logica, legitatea sunt dominantele eliminatorii şi structurante ale înţelegerii lumii în care trăim. Cu atât mai mult, în peisajul românesc, cartea devine o prezenţă semnificativă, cu cât astfel de mărturisiri sunt aprope de o absenţă covârşitoare.
Universul persoanelor autiste este eclectic, ca un caleidoscop într-un perpetuum mobile, care oferă noi şi noi imagini fascinante. Captivant, dar în acelaşi timp greu de abordat, de pătruns, de înţeles, Cristian Mureşanu reuşeşte însă în chip memorabil, într-un limbaj accesibil şi clarificator, să dezvăluie misterele ascunse în mintea acestor persoane deloc vorbăreţe.
Mulţumesc Cristian pentru deschidere şi autenticitate! Sunt două calităţi care se regăsesc din ce în ce mai rar!
Daniela Nicoleta Dumitrescu
Psiholog clinician specialist, format în terapie cognitiv-comportamentală,
Schema Therapy şi formator în Metoda ESPERE©
Preşedinte/fondator al Institutului de Formare şi Educare Relaţională