Despre toate acestea se scrie şi se mărturiseşte în această carte document, pentru ca să rămână posterităţii şi pentru ca tinerii medici neurologi sau studenţi în medicină să cunoască adevărata istorie a acestei specialităţi fascinante, cum s-a înfiinţat şi cum a evoluat până la data de 1 octombrie 2003, dată când autoarea cărţii, distinsa doamnă Profesor Ştefania Kory Calomfirescu a fost pensionată de la U. M. F.,
Istoria unei şcoli de medicină şi a unei specialităţi o poate scrie cel mai bine cel care a trăit perioade lungi de timp, care a făcut parte din diferite colective de muncă ale specialităţii respective în decursul vremii şi care a luat parte la foarte multe evenimente pe care le-a marcat, le-a trăit, le-a reflectat în conştiinţa sa şi le-a putut da valoarea adevărată, de-a lungul timpului. Numai în acest fel rămân sub formă scrisă fapte şi lucruri adevărate. Faptele se pot scrie cu mult mai bine când te detaşezi în timp, judecând cu mintea limpede şi cu ochii conştiinţei tale adevărate de om. De aceea necesită şi o anumită vârstă a celui care le scrie.
Nimeni nu poate, deci, să scrie cu adevărat despre anumite fapte şi epoci din viaţa profesională şi ştiinţifică a unei specialităţi, decât acela care le-a trăit la vremea respectivă. Este important să nu laşi timpul să treacă, precum pasărea în zbor.
Astfel de cărţi sunt de mare importanţă pentru generaţiile de studenţi şi medici în formarea lor profesională şi ştiinţifică, pentru ca să cunoască oamenii care s-au sacrificat şi au trăit în viaţa lor, să lase măcar o fărâmă din priceperea şi contribuţia lor în ştiinţă, ca un dar posterităţii.
Neurologia este disciplina de aur a medicinei interne şi această carte document necesită să fie continuată în viitor de o altă pană de scriitor neurolog.
Conf. dr. Sanda Maria Deme
Facultatea de Medicină
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Arad