Educația în țara noastră, ar trebui să ocupe un loc central, ca de altfel în toate societățile din lume, deoarece cultura umană nu poate exista fără cele două instituții de bază: familia și școala. În această lucrare, am încercat să surprind importanța parteneriatului școală-familie, buna colaborare dintre adulții celor două instituții, deoarece în felul acesta, copiii vor avea numai de câștigat.
În primii ani de viață, în care sunt așezate bazele personalității umane, familia reprezintă întreaga “societate” a copilului, de aceea este foarte important ca părinții să acorde atenție acestui aspect, să fie alături de copiii săi, să le ofere un mediu securizant, să le ofere exemple demne de urmat, să le ofere dragoste și înțelegere, să-i ajute să descopere lumea, să facă distincția dintre bine și rău. Atunci când părinții se implică în educația copiilor lor, aceștia obțin rezultate școlare mai bune, tratează procesul educațional cu mai multă seriozitate, își fac temele cu regularitate, demonstrează atitudini și comportamente pozitive și au șanse mai mari de reușită, decât copiii al căror familii se implică mai puțin în educația lor.
Așadar, implicarea părinților este importantă atât pentru copii cât și pentru școală, motiv pentru care familia–școala trebuie să formeze un parteneriat care să reducă riscul pentru eșecul școlar.
În ceea ce privește acțiunea educativă a familiei, ea este eficientă numai atunci când scopul său devine unul cu cel al școlii, atunci când între acești doi factori există o concordanță, când obiectivele urmărite de acestea se subordonează idealului educațional.
Școala este extrem de importantă, dar fără implicarea familiei în educarea copilului nu va da randamentul dorit.