Cu volumul de față, Reflecții filosofice, Florin Ludușan probează cele de mai sus cu deschiderea de noi teme de meditație, pentru sine și pentru cei din jur. Reluarea teodiceii, disciplina care caută să explice prezența răului în lume în condițiile plenipotenței lui Dumnezeu, îi prilejuiește punerea în relief a implicațiilor a două argumente celebre – al existenței adevărurilor necesare și al armoniei prestabilite. Întrebări esențiale, precum religia și societatea actuală, relația între credință și rațiune, filosofie și teologie îl preocupă. El începe să valorifice scrieri ale lui Toma d'Aquino, Descartes, Kant, Hegel pentru teologie, ale lui Schleiermacher și Kierkegaard pentru elucidarea experienței religioase. Filosofia lui Platon, problema raționalității practice la Aristotel, intenționalitatea la Husserl, propozițiile cu sens la Wittgenstein, ființa la Heidegger, hermeneutica la Gadamer, istoria nebuniei în epoca clasică la Foucault îi captează atenția. În mod așteptat, Florin Ludușan se concentrează asupra efectelor eticii pro¬testante identificate de către Max Weber în comportamentul întreprinzătorului, eticii afacerilor și eticii muncii. Din filosofia de strictă actualitate el reține tema identității în tratarea lui Fukuyama, postmodernismul, tema postadevărului, con¬flictul civilizațiilor la Huntington, evaluările lui Harari.
Elucidarea poziției lui Dumnezeu în creștinism, trecerea la contemporaneitatea strictă odată cu sporirea religiozității și acutizarea nevoii de sens, lămurirea revelației astăzi și a locului ei străbat Reflecțiile filosofice ale lui Florin Ludușan. Centrarea pe Dumnezeu, cu apel la teologie și filosofie, este firul său conducător.
Remarcabila diversificare a lecturilor și propensiunea spre interogația actuală în teme esențiale sunt caracteristice Reflecțiilor filosofice ale lui Florin Ludușan. Ele aduc idei în atenția largă, pun pe gânduri cititorul și sunt de pe acum puncte de sprijin pentru scrieri ulterioare.
Prof. univ. dr. Andrei MARGA