De când mă știu, am resimțit o puternică fascinație pentru mituri și mitologie. Asemenea basmelor la vârsta copilăriei sau, mai târziu, a literaturii fantastice, ele au constituit o posibilitate de depășire a banalului cotidian, facilitând pătrunderea într-o fascinantă lume imaginară, în care mă așteptau eroii legendari și ființele fabuloase. Nu întâmplător, printre cărțile de referință ale anilor mei de ucenicie în arta lecturii s-au numărat Din marile legende ale lumii și Legendele Olimpului. Mai târziu, în calitate de cititor experimentat, am început să identificîn mod sistematic prezența elementelor mitice în creațiile autorilor români și străini. M-a interesat îndeosebi maniera în care s-a realizat trecerea de la mythos la logos, adică de la mitologie la cuvântul scris, la literatură. Eram curios să descopărîn ce măsură au marcat marile mituri ale Antichității evoluția literaturii. De aici ideea unei lucrăriîn care să urmăresc relațiile dintre mit și literatură.
Marii scriitori au demonstrat prin operele lor faptul că nu numai realitatea este demnă de interes, ci și imaginarul, mitologia, miraculosul. Pătrunderea miturilor în literatură reprezintă un fenomen firesc, creațiile artistice contribuind din plin la transmiterea miturilor, din Antichitate până azi. Venind din vremuri străvechi, literatura a fost întotdeauna principalul depozitar și vehicul al miturilor. La fel și pictura. Numeroase pânze celebre imortalizează o serie de scene mitologice cunoscute. Metamorfozele romanului european ilustrează din plin faptul că mitologia antică a constituit un important subiect de inspirație pentru scriitori. Octavian Paler atrăgea atenția asupra faptului că omul modern are nevoie de mituri și de legende pentru a da vieții un sens mai adânc, pe care nu ni-l asigură o lume fără iluzii și fără zei. Concluzia eseistului este aceea că mitologia este încântătoare tocmai pentru că, spre deosebire de realitate, ne face să credem în cântecul sirenelor.
Titlul Mitografii exprimă aspirația de a scrie despre fascinanta lume a mitologiei, nevoia de a ilustra maniera în care marile mituri au fost oglindite în cadrul operelor literare.
Gheorghe Glodeanu