Interesant este că alternanța poezie – proză la Lili Stancu este ceva ce pare a fi uzual, lucru care ne demonstrează că autoarea poate, cu ușurință, să scrie și poezie, dar și proză, la un standard ales, și denotă faptul că are o lectură bine fundamentată și un scris aparte. Aceste lucruri nu sunt puțin în lumea contemporană, ci o așază pe autoare într-o anumită postură de scriitoare care promite și care are în față un destin literar luminos.
Prezentul volum impresionează prin jocul cuvintelor ce se întrepătrund, se construiesc parcă unele pe altele, într-un ludic al erosului acvatic. Întregul univers poetic poartă semnul apei ca simbol al libertății, că doar marea se întâlnește cu cerul în orizont, în deplina libertate posibilă. Iar iubirea, dragostea, erosul este izvorul care oferă dinamism volumului. Această combinație de eros și acvatic l-am numit ludic al erosului acvatic, precum un avatar al libertății. În această linie se înscrie acest volum, care ne oferă o viziune altfel asupra iubirii, din perspectivă feminină, punctând importan-ța asumării viețuirii în cuplu. Totul tinde înspre întreg, ca un magnet invizibil cele două valențe ale existenței se atrag în acest joc al poeziei spre ceea ce devine eul poetic unic și salvator.
Timpul și spațiul devin alterități ale stanțelor iubirii. În această formă, erosul își ia chip și formă în ipostaza de personificare materială și primește puteri de acțiune în universul uman. Viața devine caruselul copilăriei eternității, purtând în joc feeric duelul celor două prototipuri umane: bărbat – femeie. Motivele poetice descriu un cadru combativ, o luptă care va fi marcată de victoria luminii asupra întunericului. Armonios este acest ludic al luptei ce nu lasă urme, cicatrici sau semne, ci doar împlinirea întru devenire.
Libertatea devine viciul suprem, ceea ce ne arată că întregul univers poetic al scriitoarei Lili Stancu se întregește prin idealizarea a ceea ce este dat ființial uman, completând viața umană, devenind determinism și alteritate.
Libertatea ca viciu, noul volum al scriitoarei Lili Stancu, ne oferă o viziune diversă față de mediul poetic actual, îndrumându-ne în calea alternanțelor, a conturării unui univers edenic al Frumosului și Iubirii.
dr. Victor Constantin Măruțoiu