Întrebări și răspunsuri. Omul contemporan în dialoguri spirituale

Produsul este în stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-539-5
Anul apariţiei:
2019
Format:
13x20
Nr. pagini:
174
Array
30,00 lei

Descriere

Lucrarea de faţă se doreşte o încercare timidă de a prezenta pe scurt drumul iniţiatic al întâlnirii cu Dumnezeu, experimentarea dragostei Lui, aşa cum au înţeles-o Sfinţii Părinţi din monumentala traducere, din limba rusă, a Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae - Filocalia. Demersul nu este unul exhaustiv, multe din repere vor lipsi în mod necesar, dar va încerca, într-o oarecare măsură, să arate că omul, oricât de păcătos ar fi, poate nimici păcatul, poate răspunde la chemarea lui Dumnezeu şi poate primi harul divin.
Nu avem în vedere un anumit proces al mântuirii sau o animtă lucrare în acest sens, nici un drum iniţiatic sau o anumită modalitate de a-l cunoaşte pe Dumnezeu, nici cheia mântuirii personale şi nici măcar o “scară a iubirii”, cum este, de exemplu, Scara raiului a Sfântului Ioan Scărarul, prezentată în modul cel mai practic posibil, ci, mai degrabă, o încercare timidă, dar înflăcărată, mai mult teoretică, de a arăta că omul se poate despărţi de patimi prin căinţă sinceră, prin mărturisire, prin asumarea crucii personale şi prin asceză, cu o singură condiţie: să creadă cu putere în Iisus Hristos.
Aşadar, de la omul păcătos, prin omul conştient de misiunea lui, către momentul întâlnirii cu Dumnezeu, aceasta este calea. Fiindcă fără conştientizarea stării păcătoase, fără căinţă sinceră, fără mărturisire, fără asumarea crucii în mod responsabil şi fără iertare, orice dragoste este doar iubire de sine care nu are nimic de-a face cu adevărata dragoste, cerută de Dumnezeu oamenilor, prin porun¬ca pe care a dat-o prin Domnul Iisus Hristos. Poate omul să facă acest lucru singur şi deliberat? Nu. De aceea, este absolut necesar să cerem aju¬torul lui Dumnezeu, să vină în întâmpinarea noastră, precum tatăl a venit în întâmpinarea fiului risipitor. Şi atunci, Dumnezeu îl trimite pe Duhul Sfânt care, împreună cu voinţa omului, luptă permanent pentru obţinerea victo¬riei asupra patimilor din om. Aceasta este taina „drumului Emausului”, aceasta este taina Învierii Domnului, aceasta este victoria deplină asupra duhurilor rele, aceasta este mântuirea omului: o împreună-lucrare duhovnicească a voinţei umane şi a puterii dumnezeieşti.

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori