In memoriam. Personalități clujene ale Marii Uniri în cimitirul central din Cluj*Napoca

Produsul nu este in stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-836-5
Anul apariţiei:
2021
Format:
A5
Nr. pagini:
86
Array
30,00 lei

Descriere

Lucrarea de față prilejuiește cititorilor o scurtă incursiune în istoria românească transilvăneană, evidențiind câteva personalități clujene care își petrec eternitatea în Cimitirul Central al Clujului. Este vorba de câțiva dintre cei care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, făurind Marea Unire, care a strâns în granițele României teritoriile și populația românească, risipite până atunci de vitregiile istoriei.
În urmă cu un veac, ceea ce au hotărât la 1 Decembrie 1918, prin votul lor, reprezentanţii românilor din teritoriile ce fuseseră sub apăsare străină, s-a consfinţit prin tratatele internaţionale, născându-se „România Mare”.
Materializarea visului tuturor românilor a fost posibilă datorită faptului că forțele politice au fost capabile să-și depășească rivalitățile, unindu-se întru materializarea acestui sfânt ideal, în pofida împotrivirii tuturor celor care stăpâniseră peste români, precum și a pandemiei generate de „gripa spaniolă” ce lovise Europa.
Această „incursiune” prin istoria noastră – prilejuită de evocarea câtorva clujeni participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 – este acum mai necesară ca oricând, întrucât la doar 100 de ani de la Marea Unire, ea pare a ființa numai la nivel declarativ, dezbinarea și ura fiind caracteristicile vremurilor pe care le trăim.

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori