Însemnările literare incluse în acest volum trebuie receptate ca pe un delicat exercițiu de admirație adresat cărților care au intrat în raza lecturilor mele și, desigur, ca o profundă recunoaștere a talentului literar al celor care le-au scris. Este inutil să precizez că mi-am făcut intrarea în paginile cărților recenzate, sau ale volumelor cărora le-am scris prefața, cu deosebită responsabilitate și cu empatie față de mesajul transmis de fiecare autor în parte. Răsfoind paginile volumului intitulat În albastrul lecturii, veți observa că am realizat un act al citirii irepetabil, profund personal, bazat, în primul rând, pe folosirea unor canale de receptare obiective, șlefuite în timp, ca rezultat al abilităților mele de interpretare și al capacității de decantare și eliberare a tainicului miez al fiecărei cărți din carte.
Descifrând frumusețea, înțelepciunea, tristețea și încântarea cuprinse în volumele citite și recenzate pe o perioadă de 7 ani, simt nevoia să precizez că alegerea titlului a fost determinată de faptul că parcurgerea paginilor tipărite se realizează, dintotdeauna și mereu, la umbra gândului adânc și în liniștea mirifică a sufletului. Așa se face că am ales „albastrul” pentru a simboliza pacea care se așază peste sufletul cititorului, care se prinde în vorbă cu o carte.
Fie ca parcurgerea albastrului acestei cărți dăruitoare de serenitate să vă deschidă apetitul pentru lectură, să vă limpezească mintea și sufletul, ajutându-vă să pătrundeți în mintea unor autori talentați, care au furat o fărâmă de eternitate și au pus-o în paginile unor volume de proză și poezie dăruite măriei sale, cititorul, din nevoia, iubirea și pura plăcere de a scrie.