„Manifestul” „Partidului” „Renascentist”. Mic tratat de de(-i-)magologie

Produsul este în stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-154-0
Anul apariţiei:
2016
Format:
A5
Nr. pagini:
422
Array
35,00 lei

Descriere

Apărut sub pseudonim, volumul simbolic intitulat «„Manifestul”„Partidului”„Renascentist”» este o creaţie ati- pică, concepută pe mai multe paliere, care se adresează, conform precizărilor din partea introductivă a cărţii, tinerei generaţii dar şi persoanelor care aleg să renunţe la indiferenţă în favoarea cugetării, dobândind luciditate, formându-şi o imagine cu totul nouă asupra modului de a fi şi de a se raporta la sine şi la lumea actuală.
La început, autorul procedează asemenea lui Descartes şi face o pledoarie în favoarea gândirii raţionale ca metodă de interogare analitică şi propune o re-formulare a paradigmelor din diferite domenii ale cunoaşterii şi cercetării socio-umane cu scopul „de a legitima necesitatea şi suficienţa, dreptul şi responsabilitatea generaţiei tinere de a construi un model novator şi conducător al societăţii (ca unica şansă, dar genul acesta de reclamă este deja desuet întrucât toate religiile şi toate partidele au această modestă „premoniţie”)”.
Prin urmare, dacă prima parte a volumului recenzat – „De(-i-)magologie” – se prezintă sub forma unui exerciţiu critic şi analitic referitor la diverse aspecte ce ţin de domeniul filosofiei politice şi socio-umane, cu a doua parte a cărţii – „Re(-i-)magologie” – se realizează saltul spre un alt capitol important la reflectării filosofice şi anume filosofia lingvisticii şi logica limbajului. Culoarul de cercetare ales de autor este de data aceasta cel etimologic. Astfel, de la analizele etimologice referitoare la o serie de termeni din limba română, cititorul este transferat pe palierul gândirii logico-matematice a lui Thales şi Pitagora.
Volumul apărut la Editura Ecou Transilvan este o colecţie de studii şi eseuri care conferă cărţii un caracter interdisciplinar. Varietatea şi complexitatea cercetărilor efectuate de autor împiedică definirea exactă a subiectului cărţii. De aici, dificultatea lecturării.
Fără a fi o carte comodă, ea se adresează cititorului avizat, familiarizat cu limbajul ştiinţelor socio-politice, al lingvisticii şi logicii dar are meritul de a-l scoate din amorţeala cotidiană oferindu-i subiecte de meditaţie şi deschizându-i calea spre o nouă ideologie, cu noi reguli şi strategii de ieşire din impas, de depăşire a situaţiei critice în care se află societatea contemporană, propunând căi originale de evoluţie personală, naţională şi globală.

Liliana Moldovan

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.