
Tradiţia folclorică este fundamentul pe care s-a ridicat în ultimul secol o bogată mişcare artistică populară, îndeosebi în cadrul organizatoric al căminelor culturale existente în satele Transilvaniei.
Suitele de jocuri, cântecele lirice şi folclorul, obiceiurile din Câmpie au fost semnalate şi fixate în mai multe culegeri de folclor din zonă, unele dintre ele tipărite (Vasile Pop, Vasile Conţiu ş.a.). Tarafurile din Sărmaşu şi Balda, și nu numai, au tezaurizat folclorul din zonă. O personalitate bine cunoscută în domeniu, violonist virtuoz, „primaş” de taraf, a fost regretatul Emanoil Varga-Moni din Sărmașu, care a transmis spre generaţiile tinere folclorul muzical local și măiestria lui caută să o perpetueze astăzi descendenţii săi.
Importanța păstrării valorilor naționale, a conservării și promovării tradițiilor în societatea contemporană este constituită din nevoia de a ne cunoaște istoria, datinile, folclorul și meșteșugurile pe care le-au păstrat și transmis străbunii noștri.
Am pornit la realizarea acestei antologii cu gândul că, pentru cunoașterea sufletului românesc din zonă, trebuie să cunoaștem oamenii, să le cunoaștem obiceiurile, graiul, costumele, iar cartea de față este doar încă un pas pentru cercetări viitoare în zonă.