Formă și culoare. Dicționar al artelor plastice din Argeș și Muscel sec. XVII-XXI

Produsul nu este in stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-901-0
Anul apariţiei:
2022
Format:
23x27
Nr. pagini:
504
Array
300,00 lei

Descriere

O situaţie într-un areal geografic a unor personalităţi pe o perioadă de peste patru secole poate justifica identificarea unor trăsături comune, a unor caracteristici menite să conducă la o mai deplină înţelegere a operelor realizate de aceştia.
Din acest punct de vedere, „Dicţionarul artelor plastice din Argeş şi Muscel” nu poate face excepţie, el înglobând zeci de personaje, monumente şi instituţii semnificative care parcă ne îndeamnă la o anume clasificare. Născuţii în zonă sau vieţuitori o mai lungă sau scurtă perioadă de vreme în locurile legate istoric de primele cetăţi de scaun ale Ţării Româneşti, pictorii, sculptorii, artiştii decoratori şi, nu în ultimul rând, zugravii de biserici şi icoane sunt amintiţi laolaltă cu monumentele, dar şi cu grupările apărute mai ales în secolul trecut, oferindu-ne un tablou de o vastitudine ce subliniază deplin strădania autoarei lucrării apărute la Editura Ecou Transilvan – Simona Nagîţ.
Mărturisesc tentaţia de a face o asemenea evaluare statistică raportată la specificul operelor în discuţie. Figurative sau abstracte, realizate de profesionişti membri ai uniunilor de creaţie, sau de amatori talentaţi, încercările în această direcţie nu au condus la vreo concluzie. Cu atât mai puţin încercările de a identifica dacă nu teme comune, cât mai ales unele atitudini care să ne conducă la caracterizarea unor perioade distincte, a unor contexte sociale care în mod sigur i-au marcat pe autori. Am abandonat aceste demersuri convins fiind că aceia care vor parcurge monumentala lucrare (asociată şi unui bagaj bibliografic de neneglijat) vor găsi şi alte surse de a face judecăţile de valoare atât pentru un artist sau pentru un altul, cât şi pentru epoca, anii în care acesta a trăit sau trăieşte. Concluzionăm că bogăția problematicii artelor plastice dintr-o zonă distinctă poate fi percepută și valorificată deplin în primul rând de un aparţinător al locului şi care are la îndemână atât documentația, cât și memoria culturală locală potențată de conexiuni interumane trebuincioase. Acest efort vizează perspectiva clarificării unor aspecte biografice și istorice pe care specialiștii domeniului le pot cultiva în cercetările lor ulterioare.

 

Dr. Radu George SERAFIM

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori