Cele Două Războaie Mondiale au fost cele mai devastatoare conflicte din istoria omenirii. În cei peste zece ani de lupte, pierderile de vieți omenești sunt estimate la mai mult de o sută de milioane. Totuși, acesta este doar un număr și nu are cum să reflecte cu adevărat costul uman și material al conflagrațiilor, nici nenumăratele drame personale ale celor implicați.
România a participat la ambele războaie, iar celor peste șase sute de mii de soldați români căzuți în lupte li s-au adăugat tot atât de multe victime din rândul populației civile. Așezați în Balcani, „butoiul cu pulbere al Europei”, româ-nii acelor generații au văzut atât înfăptuirea României Mari după marele război, cât și pier-derile teritoriale ale acesteia, două decenii mai târziu.
Drama românilor din Ciocotiș a avut însă un caracter aparte. Siliți să lupte pentru Imperiul Austro-Ungar sau pentru Ungaria, au luptat și suferit pentru o țară ce nu era a lor și pentru ideologii pe care nu le împărtășeau.
După atâta timp, chipurile celor care și-au pierdut viața sau tragediile familiilor acestora s-au șters din amintirea comunității.
Pentru a nu dispărea în neant, mărturii despre ei rămân scrise în această carte de o valoare incontestabilă, dar și pe Monumentul Eroilor din curtea Bisericii din Ciocotiș, satul lor natal.
Profesor doctorand
Angelica Ionce