Destine literare. Antologia membrilor scriitorilor români, Filiala Năsăud, dedicată celor 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc și 155 de ani de la înființarea Astrei

Produsul nu este in stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-279-0
Format:
B5
Nr. pagini:
830
Array
100,00 lei

Descriere

Meritul celei care a antologat lucrările între copertele acestei cărţi este că a înţeles şi a evitat tendinţa unor autori care doreau să devină originali, împingând la extrem originalitatea, fiindcă aceasta nu este originalitate. Adevărata originalitate nu se doreşte, este o rezultantă firească a inspiraţiei libere. Din conţinutul nou rezultă în mod natural forma cea nouă. Căutarea noilor mijloace, dacă se rezumă, spre exemplu, la folosirea unor metafore noi, introducerea unor idei originale, atunci are o anumită valoare. Dar arta începe dincolo de această căutare. Nu despre ea este vorba. Este vorba de urmărirea meticuloasă a unor forme estetice, de vizarea exclusiv deliberată a textului, care vrea să exprime exclusiv ilogicul. Aşa cum au procedat postmoderniştii. De aceea, afirmăm că nu este o căutare originală, ci, dimpotrivă, este cea mai uzitată şi uzată, cea mai de rând din zilele noastre.
De această carte cititorul se apropie ca de o iubită. Pe motiv că de fiecare dată descoperă noi şi noi faţete şi valenţe despre autori şi interesantele lor lucrări. Nu trebuie s-o citeşti decât atunci când ţi-e dor de ea. Cititul în momente nepotrivite este infructuos. De aceea, dacă prin natura sa cititul este instabil, trebuie să citeşti alt autor din această antologie, aşa cum ai citi mai multe cărţi deodată. Pe fiecare la timpul său, în aceeaşi stare sufletească. Cititorul să fie poligam.
În poeziile şi prozele din acest volum descoperim diferite poziţii ale eului, în felul acesta ajungem să înţelegem universul, pentru ca apoi, prin desprinderea de acesta, să tangenţiem cu înţelegerea propriei noastre fiinţe.
Poezia acestui volum nu este numai muzică şi nici numai o suită de imagini. Nu este însă nici o simplă suită muzicală de gânduri. Este o suită muzicală de gânduri emoţionale. Toate celelalte lucrări, indiferent din ce gen literar fac parte, cuprinse în antologie, sunt construite pe această primă condiţie absolută, pe emoţie. Cursul râului poate căpăta un număr nelimitat de forme. Izvorul este întotdeauna unul singur: ceva ce seamănă cu lacrima.

AL. FLORIN ŢENE

Preşedintele naţional al Ligii Scriitorilor Români
Membru al Academiei Americană–Română

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori