Cununița năzdrăvană. 20 de ani, de la provocare la brand de țară. The magical wreath. 20 years, from a challenge to a country brand

Produsul este în stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-833-4
Anul apariţiei:
2021
Format:
24X24
Nr. pagini:
112
Array
85,00 lei

Descriere

20 de ani. Mulți? Puțini? Nu știu. Știu doar că în urmă cu 20 de ani am răspuns unei provocări. O provocare venită din partea doamnei Maria Sabo, director la acea vreme a Grădiniței cu Program Prelungit „Draga mea″ din Satu Mare. Un dascăl înzestrat de Dumnezeu cu har, care mi-a vorbit cu patos despre „cartea de identitate a neamului”, despre importanța apropierii și cunoașterii de către tânăra generație a folclorului, a tradițiilor și obiceiurilor, a portului, aceste comori inestimabile care definesc un popor făcându-l unic, statornic și nemuritor în ciuda scurgerii timpului.
Mi-a vorbit cu însuflețire despre cât este de important să facem cunoscut tezaurul folcloric al zonei în care trăim, despre cât este de important ca această moștenire să fie dusă mai departe, dorind ca împreună să sădim în sufletul copiilor dragostea și respectul față de meleagurile natale, față de valorile culturii tra-diționale, aceste valori, ce creează punți de legătură între generații, fiind izvorâte din experiență și în-țelepciune de viață, din bucurie sau durere, din năzuințele și dorurile românului, din setea de liniște sau din dragostea pentru frumos.
Vorbele doamnei director mi-au creat emoții care nu pot fi descrise în cuvinte, mi-au trezit un sen-timent de responsabilitate cu privire la identitatea noastră, am conștientizat cât este de important ca urma-șii noștri să știe cine suntem, de unde venim, care ne sunt rădăcinile, sau, altfel spus, care ne sunt strămoșii. S-a născut în mine o dorință puternică de a sădi în sufletele copiilor iubirea față de trecut prin transmiterea obiceiurilor și a tradițiilor străbune, pentru a marca pozitiv spiritul lor, o dorință de a cultiva și a întreține acest sentiment. Această dorință am perceput-o ca pe o misiune a mea pe pământ.
20 de ani sub semnul perseverenței, în spiritul exigenței și al calității – după mulți ani de trudă, succese, dar și privațiuni, am reușit să încununăm folclorul sătmărean cu diadema împlinirii superlative. Stau mărturie înregistrările și filmările realizate de-a lungul anilor, precum și spectacolele de mare și profundă rezonanță spirituală atât în țară, cât și în străinătate.
Am participat la sute de spectacole, mai întâi pe plan local, apoi județean și național, ajungând să fim mesageri de frunte ai acestui colț de țară al României la evenimente internaționale, am ajuns „brand de țară″, cum ne-a numit domnul inginer Nicolae Dedulea, președintele Asociației Românilor din Cehia. Am câștigat încrederea specialiștilor în folclor, participând la festivaluri folclorice, unde întotdeauna ne-am situat pe podiumul competiției.

Maria Carmen SAS

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori