Clujul eroic. Album documentar

Produsul nu este in stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-163-2
Format:
B5
Nr. pagini:
246
Array
45,00 lei

Descriere

Acest album documentar este rezultatul unor ample şi laborioase cercetări de arhivă, al colaborării directe cu Consiliile locale şi primarii comunelor, cu şcolile şi parohiile din majoritatea localităţilor din judeţul Cluj, al documentării la faţa locului, în cele mai multe cazuri.
Fără îndoială, putem spune că judeţul Cluj este unul eroic, având în vedere numărul impresionant de eroi şi martiri, căzuţi în luptă sau sub opresiune, în războaie, răscoale şi revoluţii, pentru libertate şi dreptate, pentru idealul nostru naţional.
Din datele centralizate de Societatea Cultul Eroilor Cluj – fatalmente incomplete – rezultă că în municipiile, oraşele, comunele şi satele judeţului Cluj sunt peste 37.000 de eroi şi martiri, cunoscuţi şi necunoscuţi, în morminte, parcele şi cimitire răspândite sau în cimitire comune sau ale eroilor. În România sunt înregistrate 153.959 de morminte ale eroilor noştri, mai mult sau mai puţin îngrijite, în funcţie de preocuparea primăriilor şi a consiliilor locale. Însă, cum bine se ştie, sunt cu miile pe câmpurile patriei eroii fără cruci sau fără alte însemne distinctive. Totodată, peste 134.000 de eroi români sunt înhumaţi în 26 de state. Pe toţi trebuie să-i preţuim creştineşte cum se cuvine şi să le presărăm simbolic florile recunoştinţei noastre.
Iată de ce Albumul documentar realizat de Societatea Cultul Eroilor Cluj este prima realizare minunată, necesară şi integratoare. Ea îndeamnă nu numai la menţinerea trează a memoriei individuale şi colective, ci şi la resurecţia permanentă a simţului datoriei pe care se cuvine să-l avem faţă de înaintaşi, care au făcut posibil, prin jertfa lor, să fim ceea ce suntem astăzi.

Iulian PATCA,
preşedintele Societăţii „Cultul Eroilor”, Cluj

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori