Deschizând această carte, deschideți un mic cufăr cu minuni aproape necunoscute. Nici măcar nu am folosit o metaforă, pentru că povestea pleacă de la un obiect, de la o splendidă casetă Jugendstil concepută de unul dintre artiștii de seamă ai Vienei începutului de secol al XX-lea, Koloman Moser, și dăruită Reginei Elisabeta a României în anul 1906. Inițiativa le-a aparținut deputatului Alfred von Lindheim și unui grup de intelectuali vienezi și poate fi considerată o adevărată acțiune de diplomație culturală, într-o epocă în care încă nu fusese teoretizat rolul soft power în relațiile dintre state.
Caseta prețioasă este însă doar un vehicul, iar comoara se află în interiorul ei și este reprezentată de cele 194 de file manuscrise conținând omagiul pe care cei aproape 200 de poeți din Imperiul Austro-Ungar l-au adus reginei-poete a României, Elisabeta, care a purtat pseudonimul literar Carmen Sylva.
Caseta și conținutul ei de mare valoare pentru istoria literară, dar și pentru istoria relațiilor politice și culturale dintre România și Austro-Ungaria se găsesc în patrimoniul Bibliotecii Naționale a României.
Aventura Cristinei Popescu se bazează pe o cultură ger-mană temeinică și începe odată cu descoperirea de la Biblioteca Națională. Continuă însă în muzee, arhive și biblioteci din străinătate, în special de la Viena, este aprofundată prin lectura bibliografiei istorice și literare, a articolelor relevante din presa vremii, a referințelor accesibile online. Plecând de la un obiect frumos și de la o serie de poezii inedite dedicate Reginei Elisabeta a României, Cristina Popescu investighează contextul istoric, artistic și literar care a produs acest omagiu ieșit din comun. Avem parte, așadar, de explicații privitoare la Jugendstil și la viața artistică și culturală din Austro-Ungaria, apoi de un scurt istoric al venirii pe Tronul românesc a Principelui Carol I, obligatoriu pentru a înțelege evoluția raporturilor dintre Austro-Ungaria și România, pe parcursul domniei primului nostru rege. Aflăm detalii despre biografia soției lui Carol I, talentata și sensibila Regină Elisabeta, faimoasă pentru scrierile ei, dar și pentru numeroasele opere de caritate de care s-a în-grijit în țara ei de adopție. Vizităm Expoziția jubiliară din Bucureștiul anului 1906 (pentru că anul în care Carmen Sylva a primit în dar caseta omagială nu a fost ales întâmplător) și călătorim printr-o Vienă fermecătoare și plină de contraste.
Vă las acum să deschideți caseta și să vă bucurați de comorile culturale dinăuntrul ei. E întotdeauna o bucurie și un privilegiu să descoperim, grație cercetătorilor pasionați, noi fragmente prea puțin cunoscute din patrimoniul nostru istoric și artistic.
Filip-Lucian IORGA