Valeriu Mureșan va rămâne pentru posteritate o valoare în panteonul culturii românești, având o viață plină de realizări frumoase în domeniul literar. Eu îl consider un bun preot al sufletului, care are înțelepciunea de a discerne binele de rău, iar datorită acestor calități este un spirit tânăr și un neobosit creator, reușind cu pasiune, pricepere și talent să ne relateze o lume mai bună, punând accent pe frumusețea interioară, rezultat al purității minții, al încrederii în forțele proprii, al efortului de auto- cunoaștere și conștientizare a propriilor valori. Lirismul coexistă cu oroarea care domină planeta, iar în antologia de față îl descoperim pe omul care ne vorbește despre perspective asupra vieții și lumii, divinitate, ființe și locuri iubite, însumând destinul umanității.
Prin creațiile literare pe care le-a dat luminii de- a lungul timpului, poetul și-a manifestat marea dragoste pentru nepoata sa, pentru prieteni dragi, natură, soare, dar scrie și poezii de dragoste sau patriotice. Acum, în aceste vremuri grele pe care le trăim, fie că ne dăm seama sau nu, oamenii din întreaga lume s-au adâncit în necunoscut și frica s-a transformat în panică. Trebuie, totuși, să nu uităm că în călătoria noastră prin această viață singurul lucru care contează este felul în care am ales să trăim, pășind dincolo de tumultul cotidian. Cartea de față poartă amprenta unui talent autentic, care se remarcă prin simț narativ, putere de evocare și expresivitate a limbajului, cursivitate a expunerii, dar și prin valoarea sentimentală și artistică a fiecărui vers.
Valeriu Mureșan s-a pus în slujba cetății spirituale și a semenilor săi, înnobilând prin poezie tot ceea ce este frumos, inspirându-se pentru fiecare poem din viața de zi cu zi, explorând universuri intangibile.
Poemele din această antologie ne reamintesc că, dincolo de activitățile noastre zilnice, există și alte trăiri, lucruri și întâmplări care să lege o generație de alta. Astfel nu ne vom uita niciodată obârșia și vom rămâne uniți prin cultură, limbă, istorie și credință. Autorul știe foarte bine să ne aducă înțelepciunea necesară, capabilă să depășească rivalitățile care ne dezbină, pentru a păstra intactă moștenirea înaintașilor noștri.
Nadia Fărcaș, editor