Calvarul deportaților români din toamna anului 1944 Jurnalul lui Florian Mornăilă (1944-1945). Atrocitățile din zona Sărmașului

Produsul nu este in stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-342-1
Format:
B5
Nr. pagini:
120
Array
25,00 lei

Descriere

Cu referire la atrocităţile comise pe timpul retragerii armatelor de ocupaţie, în Studiu se precizează că „armata şi autorităţile maghiare în retragere de pe teritoriul Ardealului, din ură, răutate şi răzbunare feroce au dezlănţuit un nou potop de masacre, asasinate, deportări, jafuri şi devastări”. Şi se dă ca prim exemplu cazul de la Sărmaşu: ”În ziua de 5 septembrie 1944, un număr de 129 de români şi evrei au fost masacraţi în comuna Sărmaşul, jud. Cluj [...]. Românii care scăpau de masacru erau arestaţi şi ulterior deportaţi în Ungaria şi Germania”. Mai precizează – conform surselor pe care le avea la îndemână la momentul respectiv – că din localitatea Rediu au fost deportaţi 250 de români şi din judeţul Turda 300 de români, iar din judeţul Năsăud 2000 de români. Se arată că „În timpul deplasării, deportaţii erau supuşi celui mai barbar tratament, bolnavii erau lăsaţi în părăsire în plin câmp, ia cei ce încercau să evadeze erau împuşcaţi sau spânzuraţi de stâlpi de telegraf” 3.
Iată că o sursă documentară inedită de epocă vine să confirme cele relatate de Studiul din 1945 referitor la deportări şi la condiţiile inumane la care erau supuşi deportaţii în toamna anului 1944. Este vorba de Jurnalul lui Florian Mornăilă, deportat împreună cu alţi 169 de români din zona Sărmaşu şi Turda mai cu seamă, în toamna anului 1944. În literatura istorică românească este cunoscut cazul notarului Florian Mor-năilă, deportat, dar abia acum vede lumina tipa-rului Jurnalul său din acea perioadă de coş-mar pe care a trăit-o de la arestarea sa din sep-tembrie 1944 până la re-întoarcerea sa acasă, în toamna anului 1945.

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori