1919-2019 Un centenar de industrie tipografică clujeană

Produsul nu este in stoc
Editie:
1
ISBN:
978-606-730-591-3
Anul apariţiei:
2019
Format:
A6
Nr. pagini:
304
Array
25,00 lei

Descriere

Pentru a marca evenimentul – care nu se știe încă dacă va fi sărbătoare sau comemorare – s-a realizat prezenta carte, așa precum s-a întâmplat și la împlinirea unei jumătăți de veac. Acum 50 de ani, în 1969, la sărbătorirea jubileului poligrafiei de stat, lucrarea omagială s-a bucurat de o grafică deosebită și de copertă cartonată poleită cu aur, cât și de supracopertă de protecție, din hârtie lucioasă.
Cartea de astăzi – menită să marcheze împlinirea unui secol –, este tipărită în format A6, nu întâmplător, ci în mod deliberat. Cele două lucrări, „A 50-a aniversare a Între-prinderii Poligrafice Cluj” și „1919-2019, un centenar de industrie tipografică clujeană” –, „vorbesc” prin însuși formatul lor, nu doar despre „creșterea și descreșterea” industriei tipografice de stat, ci și despre incapacitatea „proprietarului” ei de a-și gestiona bunurile patrimoniale.
Deocamdată, Imprimeria „Ardealul” – urmașă a Întreprinderii Poligrafice Cluj –, se încăpățânează încă să ființeze – chiar dacă nu mai produce –, în pofida celor care fac eforturi disperate pentru a-i „cânta prohodul”, jinduind la spațiile și terenurile ei, aflate în zona centrală și semicentrală a orașului. Cât va mai rezista, rămâne de văzut.
Revenind însă la centenarul industriei tipografice de stat, le doresc tuturor ca „zodia cărții” în care ne aflăm să ne aducă înțelepciunea necesară, capabilă să transceadă rivalitățile care ne dezbină, pentru a lua deciziile potrivite menite a păstra intactă moștenirea înaintașilor noștri pentru generațiile viitoare, iar liniștea, mila și pacea să dea măsura creștinătății noastre.

Ioan CIORCA

Reviews

Există încă recenzii pentru acest produs.

Cos cumparaturi

 x 

Coş gol

Filtru

Autori